The Dark Knight Rises – analys

OBS spoiler följer!

The Dark Knight Rises är rätt bra även om den inte håller hela vägen fram. Det är intressant att Bane framställs som en så pass komplex figur, som drivs av kärlekt till ett barn han ville skydda och hjälpa. (Dock är Miranda-storyn som det utvecklas till lite väl tunn)

Filosofiskt intressant: Bane och Miranda använder bomben för att befria Gotham City – det är en kritik mot Batmans skenbara vällyckande att rensa staden från ondska. Detta är en bra poäng för Batman har visserligen fått bort den organiserade brottsligheten – men inget har förändrats när det gäller klasstrukturer och kapitalistisk exploatering av arbete. Detta är något Batman aldrig ens försökte göra men som de menar måste göras för att befria en stad från brottslighet.Detta är den tänkvärda poängen.

De inför med våld och utlovar vad som skulle kunna kallas en anarkistisk stat i en genuin betydelse av ”anarkism” – dvs. inte ”anarkism” i nonsensidén om en stat eller ett samhälle utan styre (vad skulle det betyda?) – utan ett samhälle där styret nollställs och tillåts utvecklas på nytt från början. Naturligtvis infriar de inte detta, kan inte göra detta, då de behåller kontrollen och makten för att se till att människor inte organiserar sig på ett sätt som de själva inte vill (vilket de kan kritiseras för). Nåväl, det är en intressant kritik av det Batman kämpade för och inte kämpade för.

Filmen brister när den inte lyckas förvalta denna frågeställning, poliserna och Batman blir de självklara hjältarna utan att (och detta är den största bristen) man lyckas visa varför denna sida förtjänar att segra, varför de är de goda egentligen. Det enda de gör är att rädda allas liv, men politik och moral kan inte handla om att låta människor leva, det är att göra det alldeles för enkelt för sig. För att säga något intressant måste man också säga något om hur och varför människor bör leva. Dvs. filmen besvarar inte frågan: räcker det med att människors liv och utrota organiserad brottslighet utan att göra något åt kapitalistisk exploatering och klasskillnader för att vara en god kraft?

Annonser

Om erikjboström

Filosof: tänkare, samhällskritisk, jag ristar inga svar i i sten, allt är omförhandlingsbart, ständigt påväg framåt.
Det här inlägget postades i film/tv-serier, Filosofi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s