Dogville (Lars von Trier, 2003) – analys

Grace flyr mitt i ett gräl med sin far, hon har kallat honom arrogant och han kan inte acceptera det då han anser att hon är den mest arroganta person han någonsin träffat.

När hon flyr skjuter han efter henne, hon hamnar i Dogville.

Tom, filosofen, vill visa för byborna att de inte är goda, att de bara ser till sig själva. Men han förstår redan på förhand att de inte kommer att vilja lyssna på det, så han söker en illustration, genom att se om byborna är villiga att hjälpa Grace finner han sin illustration.

Tom har rätt, eftersom de hävdar att de är så goda har de inget annat val än att bevisa det när de ställs inför det konkreta valet att hjälpa Grace genom att skydda henne. Men istället för att hjälpa henne i denna utsatthet faller de allihop för lockelsen att dels utnyttja hennes hjälplösa situation och dels göra henne till syndabocken (för att ha förfört männen och stulit pengarna t.ex.). När de väl börjat accelererar processen och utnyttjandet normaliseras under ständiga försäkringar att hon inte alls behöver arbeta så mycket och att de bara tänker på hennes väl. (De vill henne inte alls illa vilket visas genom att de gjort hennes kedja så pass lång att hon faktiskt kan sova i sin säng.)

Tom däremot ser sig själv som ståendes över sina medbybor, men ser inte han också bara till sitt eget? Är han verkligen genuint intresserad av att hjälpa Grace? Är han inte snarare intresserad av sitt författande och illustrerande – det är ju just illustrerandet som han drömmer om kommer bli det kännetecken som kommer göra hans böcker berömda.

Varför kallade hennes far henne för arrogant? Därför att hon, i likhet med Tom, ser sig själv som högre stående än alla sina medmänniskor; de kan inte rå för att de gör fel, de gör fel på grund av sina svagheter och man kan inte hålla människor ansvariga för sådant de gör av svaghet. Hon däremot ser sig som ståendes över mänsklig svaghet och förlåter dem. När hon stjäl hundbenet måste hon konfrontera sin egen mänsklighet och hon insisterar på att hon måste straffas. Med andra ord vill hon hålla sig själv ansvarig för sina handlingar, hon vill inte förlåta sig själv som hon vill förlåta andra.

Hon vill inte veta av den makt hennes far erbjuder sig att dela med henne, därför att hans enda makt består i att kunna straffa.

”En hund kan inte klandras när den slickar i sig sin egen spya”. (Grace)

”Man kan lära hundar användbara saker, men bara om man inte förlåter dem varje gång de handlar i enlighet med sin natur”. (Graces far)

 

Vändning

Grace vill inte längre förlåta, men det är inte heller hämnd eller egen vinning hon nu eftertraktar. Medan hennes far verkar ha en mer pragmatisk inställning att människor, liksom hundar, kan tränas till att vara användbara och att straff en viktig del av en sådan träning så kommer Grace till insikten att alla måste stå till svars för sina handlingar även när de enbart handlar i enlighet med sin natur, utifrån instinkter och begär. Grace vill använda sin makt till att göra världen till en bättre plats. Hennes far föreslår att de kan spika upp hunden på väggen under gatlampan, men nej, det skulle bara göra dem rädda, inte till bättre människor.

Grace finner bara ett svar på hur hon kan göra världen till en bättre plats; genom att döda byborna. Med andra ord finner hon inget hopp.

Så, finns det inget hopp? Är människor oförbätterliga? Är vi ansvariga även när vi inte handlar medvetet utan enbart faller offer för vår svaghet och handlar utifrån begär och instinkter?

Filmen avslutas med den krypiska frågan om det är Grace som lämnar Dogville eller om det är Dogville som lämnar henne?

Annonser

Om erikjboström

Filosof: tänkare, samhällskritisk, jag ristar inga svar i i sten, allt är omförhandlingsbart, ständigt påväg framåt.
Det här inlägget postades i existentialism, film/tv-serier, Filosofi, moralfilosofi och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s