Never let me go – Kazuo Ishiguro – Liberalismens fruktansvärdhet!

Never let me go är en otroligt farlig film. Det är något jag måste betona och jag invänder skarpt mot att Erik J. Boström helt förbegår denna aspekt i sina analyser av Never Let Me Go.

Den är bedräglig och patetisk. Fruktansvärt effektiv sentimentalitet med ett dolt (eller extremmt tydligt?) ideologiskt budskap.

Det jag menar är att det är omöjligt att motstå dess liberala rättighetsideologiska budskap. Man känner, ja, även jag känner hur synd det är om klonerna, hur fel detta samhällssystem är.

Men låt oss för en stund se nyktert på saken.

Vad är det för samhälle? Jo, ett samhälle som lyckats öka medellivslängden till över 100 år. Detta sker absolut på bekostnad av ett fåtal individers…ja, vadå? De som går på Hailsham får leva tillsammans med kamrater, de bor fint, äter bra mat, de sportar och leker. De är inte inspärrade, ingen är elak mot dem. De straffas inte, de plågas inte. Även som vuxna lever de väldigt fritt, de kan disponera sin egen tid, de har möjlighet och rätt att älska andra. De har på det hela taget fullständiga möjligheter att leva goda, lyckliga liv. Som Kathy säger i början, hon är i grunden stolt över vad hon gör. Det framgår inte av filmen, men det är rimligt att anta att de som inte är kloner är enormt tacksamma och hyllar klonernas insats. Med andra ord, klonerna har alla möjligheter att inte bara leva lyckliga liv, utan meningsfulla liv. De har alla möjligheter att betrakta sin situation som god och se det som ett självförverkligande. Hur många är det i vårt samhälle som har en meningsfullhet som fyller deras liv på detta sätt? Det är inte ens majoriteten i vårt samhälle som med handen på hjärtat säga att de lever liv som hjälper andra. (Även om stora grupper så som sjuksköterskor, äldrevårdare, lärare, osv. gör det) Det enda de inte har, är rätten att bestämma över sina liv, över sin framtid. Man kan tycka att detta inte är så lite, i själva verket genomsyras hela filmen, och hela vårt samhälle av just en sådan liberal ideologi som sätter rätten att bestämma över sitt eget liv över alla andra värden! Vilka värden då? Sådant som fred, långa, hälsosamma, fridfulla, harmoniska och lyckliga liv i välstånd och gemenskap. När man betraktar det på detta sätt framstår liberalismen som en fruktansvärt irrationell ideologi. Se dig omkring! Hur ser den liberala världen ut? Jo, den är full av krig, exploatering av människor i utsatta situationer (organhandel, prostitution, människohandel, slavarbete, handel med adoptionsbarn), kriminalitet, drogmissbruk, köttätande, miljöförstörande, osv. osv.. Den värld som är en produkt av en liberal ideologi är fruktansvärd!

När man ser Never let me go kan man inte undgå att drabbas av liberalismens fruktansvärda ideologiska värdering som är totalt dominerande i vår värld: ”min rätt, före allt annat!”

Annonser

Om Scarecrow

Jag säger sanningen!
Det här inlägget postades i film/tv-serier, Filosofi, kulturkritik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s