Sverigedemokraterna

Är det så att Sverigedemokraternas framgångar beror på de senaste 30-40 årens nedmonterande av välfärden och långsamma övergång till ett riktigt klassamhälle?

Sverigedemokraterna kommer med en enkel och tydlig lösning och förklaring, allt är invandrarnas fel . ”De kostar skattepengar”, ”de tar jobb”, ”de är kriminella”, ”de är kvinnoförtryckande”, ”de förstör vår kultur” alltså: stoppar vi invandringen så kan vi sänka skatten och öka välfärden, det kommer finnas fler jobb och mindre kriminalitet, traditionerna kommer att bevaras och stärkas. Man spelar på viljan att bli rikare, rädslan för brott och nostalgi kring ”hur Sverige var förut”.

Men världen är inte så enkel! Det finns inte en förklaring, en lösning på ”alla problem”!

Sverigedemokraterna borde konfronteras med fakta kring:

  1. Hur många jobb skapas av invandringen? Precis som alla andra så äter invandrare mat, köper kläder, behöver någonstans att bo, barnen behöver skolgång, de äldre behöver äldreomsorg. Är det inte så att ökad invandring ger en ökad efterfrågan på det mesta och detta ger samhällsekonomin en positiv spiral som ger ökad tillväxt? Jag är ingen nationalekonom så någon som kan mer än mig får gärna förklara.

Varför skulle stoppad invandring ge fler jobb i Sverige?? Det fattar jag inte hur Sverigedemokrater kan tro.

  1. Kriminalitet: Sverigedemokratiska väljare är statistiskt mer kriminella än invandrare som grupp! Detta om något borde få sverigedemokratiska väljare att förstå att man inte kan generalisera kring en hel grupp! Vad som statistiskt sett är sant om en grupp säger inget om hur individerna är! Det finns högutbildade, smarta, duktiga, kanske framtida nobelpristagare, duktiga företagsledare, duktiga lärare, duktiga politiker bland alla nyanlända! Och vi måste fråga varför blir någon kriminell? Dels på grund av att man inte ser några andra framtidsmöjligheter! Dels på grund av maskulina värden och ideal, machokultur etc. Statistiskt sett är gruppen ”män” enormt överrepresenterade i kriminalitet – men Sverigedemokraterna verkar inte tycka att ”män i allmänhet” ska buras in, kastas ut ur landet, avrättas etc.

 

  1. Traditioner: Den som upplever att gamla svenska traditioner försvinner och som känner sig främmande i sin omgivning ska inte skylla på invandrare. Samhällen förändras alltid och hela tiden! Det är såklart för att det växer upp nya generationer med nya intressen och erfarenheter som eventuellt gamla traditioner försvinner (vad nu det är för traditioner som försvinner, jag märker inget sådant själv!). Och om du nu vill klandra någon för att förstöra ”svensk kultur” så är det den amerikanska kulturen som dominerar film och tv!

 

  1. Traditioner och kvinnoförtryck: sverigedemokraterna brukar gilla att framhålla att ”eftersom islam är kvinnoförtryckande och vi är emot islam så är vi alltså mot kvinnoförtryck”. Wow vilket häpnadsväckande bra resonemang!! Man slipper tala om sin egen kvinnosyn och om den gamla traditionella svenska kvinnosynen och också är förtryckande!!

 

Det är så otroligt enkelt att skylla på invandrare, de är redan utanför, maktlösa och diskriminerade. Det är alltid enkelt att spara nedåt. Men naturligtvis har sverigedemokratiska väljare och invandrare mer gemensamt än de har gemensamt med andra grupper! De är båda förlorare i ett samhälle med ökande inkomstskillnader och ökade krav på att slita med låglönejobb! De har båda dåliga framtidsutsikter. Sverigedemokratiska väljare och invandrare borde egentligen rösta på ett välfärdskramande vänsterparti som bekämpar de rika.

I ett samhälle med ett fåtal mycket rika som blir allt rikare och en allt större mängd människor som inte får ekonomin att gå ihop kommer kriminalitet att vara lockande. Kriminalitet är alltid en möjlig väg till snabb rikedom – drogförsäljning, rån och inbrott, vapenhandel, trafficking och utpressning är självklart lockande om alternativet är att jobba och slita hur mycket som helst för skitlön.(Se ”Guds stad”!!) Kriminalitet är till stora delar en produkt av klassamhället! Men det är också en produkt av destruktiva maskulina värden – samma världen som utgör basen för utvecklandet av klassamhället och kapitalismen!!: konkurens och viljan att vara bättre än andra. Vi skulle kunna ha ett samhälle som byggde på omtanke, välvilja och solidaritet. I ett sådant samhälle skulle varken kapitalism, kriminalitet eller flyktingar finnas!!

 

Det är frustrerande att Sverigedemokraterna fått mandat för att sitta i riksdagen eftersom de inte har en enda verklig lösning på de problem de målar upp. Problemet är inte att vi har invandrare, problemet är att vi spenderat för lite resurser på att ta tillvara på invandrares kompetens och arbetsförmåga. Vi behöver mer hemspråksundervisning (eftersom det ger bättre skolresultat och därmed en bättre utbildad befolkning och därför en bättre samhällsekonomi). Vi behöver bygga fler billiga bostäder! Vi behöver beskatta de allra rikaste mer för att omfördela och kunna anställa fler inom skola och omsorg. Vi behöver lägga resurser på att ge professionell psykologisk hjälp till de som flytt från krigsskådeplatser och missär! Detta är inte utgifter! Detta är investeringar!! För varje människa som flyr till Sverige, får uppehållstillstånd och som vi spenderar skattepengar på att hjälpa kommer att bidra till en globalt bättre värld! Sverige är en del av världen, världen är fruktansvärd för många, Sverige har möjlighet att bidra till en bättre värld, låt oss då göra det!!!

 

Till sist: Det är viktigt att skilja på sverigedemokratiska makthavare, representanter och sverigedemokratiska väljare.  Skillnaden ska jag dock utveckla en annan gång.

Annonser

Om erikjboström

Filosof: tänkare, samhällskritisk, jag ristar inga svar i i sten, allt är omförhandlingsbart, ständigt påväg framåt.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s