Matrix

Inte orkat arbeta mycket idag.

Såg Matrix reloaded och Matrix revolution, mindes dem som ganska dåliga (fult datoranimerade, för långa ointressanta slagsmålsscener och jakter, för flummiga och ytliga filosofiska resonemang, för lite alternativkultur), de var snyggare och mer komplexa än jag mindes dem, några tankar:

1.

De säger ständigt att Oraklet berättar vad de behöver höra, med andra ord fokuserar hon inte på att förmedla sanningen, på vad hon vet. Att säga sanningen, att försöka kommunicera vad man vet hålls högt i vår kultur, men jag är benägen att säga att vishet just handlar om att kunna avgöra och säga vad någon behöver höra.

Vishet kräver isåfall ett helt annat fokus, dels ett fokus på att lära känna den andre, förstå situationen den är i och vad den behöver för att nå det goda.

Otroligt svårt, men värt att kämpa för.

2.

Oraklet och Arkitekten år de två skaparna av Matrix. Någon frågar oraklet om arkitekten ser bortom alla val, hon skrattar till svar. Arkitekten kan inte se bortom några val alls, han förstår inte vad val är, han ser bara ekvationer och uträkningar, helt fokuserad på att få dem att gå jämnt ut.

Vet inte vad jag vill säga med detta, tyckte bara att det var intressant.

3.

Smith säger i Revolution att meningen med allt liv är att dö, allt som lever och har en början har också ett slut. Smith representerar döden som ska fullborda livets uppgift.

Men livet vägrar dö, vill inte dö. Smith måste kämpa mot livet (både det mänskliga och maskinerna). Detta (att han måste kämpa) visar att Smith har fel. Livets mening är att leva utan skäl.

I slutstriden representerar Neo livets vilja att leva. Smith frågar, varför, varför? Varför reser du dig? Varför kämpar du emot?

Man skulle kunna tolka det som att svaret som ges i matrixfilmerna är ”kärlek” eller ”fred” eller något annat.

Men jag menar att svaret som filmerna ger är att liv är att vilja fortsätta leva, punkt. Att leva ”For nothing” som existentialisten och fenomenologen Simone de Beauvoir skulle säga (se essän Pyrrhus and Cineas)

Annonser

Om erikjboström

Filosof: tänkare, samhällskritisk, jag ristar inga svar i i sten, allt är omförhandlingsbart, ständigt påväg framåt.
Det här inlägget postades i existentialism, film/tv-serier, Filosofi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s