Filosofen begär underminerandet

För att vara vara filosof spelar det ingen roll vad du gör, enbart hur du gör det.

Du kan vara akademiker, politiker, busschaufför, du kan vara troende, ateist eller säkert även (ironisk/cynisk?) nazist och nationalist.

Vi gör det vi gör. Och vad vi göra, våra vanor och begär, vad vi värdesätter, vad som gör oss arga är enbart ett resultat av tillfälligheter; av vår erfarenhet, av det samhälle och den familj vi fötts in i.

”Hur”:et  handlar om en inställning till levandet av livet, för leva det måste vi. Att leva är enkelt för det kan vi inte undvika, men filosofen är den som gör det svårt, som ständigt manar sig själv att röra på sig – även när hon till synes står still.

Filosofen ifrågasätter, främst sig själv (det var därför jag tvekade på om nazism och filosofi är förenliga eftersom bilden av nazister och nationalister är att de är så övertygade, att de klamrar sig fast vid vissa enkla bilder som ger enkla svar om vad som är viktigt, vad som är fel och problemet och hur det ska lösas, men vad vet jag).

Filosofen ser alla sina värderingar, åsikter och sitt livs innehåll som tillfälliga.

Filosofen är den modigaste människan, den som vågar ta risken att allt hon tror på just idag kanske redan imorgon har underminerats av nya infallsvinklar, nya insikter.

Filosofen begär underminerandet, inte självdestruktivt, nej, utan därför att om en livsbalk undermineras så var den alltid redan rutten och inte värd att hänga upp sitt liv på. Men om den skulle hålla för alla tester, ja, då vore den sannerligen värd att bygga sitt liv på, åtminstone tillsvidare.

Annonser

Om erikjboström

Filosof: tänkare, samhällskritisk, jag ristar inga svar i i sten, allt är omförhandlingsbart, ständigt påväg framåt.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s